معرفی کتاب مامان و معنی زندگی اثر اروین یالوم
دکتر اروین یالوم، استاد روانپزشکی دانشگاه استنفورد، در این شش داستان مسحور کننده و برگرفته از تجربه بالینی اش، با رهنمون ساختن بیماران - و خویش - به سوی تحول، بار دیگر ثابت می کند، کاشف بی محابای روان آدمی است. مامان و معنی زندگی، نگاهی گذرا، به غایت ارزشمند و البته کم و بیش ممنوع، به درون قلب و ذهن درمانگر می اندازد تا در این میان توانایی های منحصر به فرد هر رابطه انسانی را روشن می سازد.
اگر بخواهیم از دید تخصصی نگاه کنیم میتوان گفت موضوع این کتاب، و یا کتابهای دیگر یالوم، روشهای مختلف و تکنیکهای روان درمانی، با درونمایهی سنگینِ فلسفی است. ولی یالوم انقدر ماهرانه تمام اینها را به شکل داستان بازگو میکند که تو متوجه بارِ سنگینِ کتاب نمیشوید. و در حالی که از خواندن رمانِ جذابی که در دست دارید لذت میبرید، ناخوداگاه مفاهیمِ روانشناسی و فلسفیِ عمیقی ذره ذره در ذهنت تزریق میشوند.
خلاصه کتاب مامان و معنی زندگی
همانطور که اشاره کردیم این کتاب شامل شش داستان است که مانند دیگر کتابهای یالوم به زبان ساده نوشته شده است و مخاطب عام هم میتواند آن را درک کند و از آن لذت ببرید. ترجمه مامان و معنی زندگی هم که توسط سپیده حبیب انجام شده، ترجمهای خوب و روان است.
یالوم برخلاف بیشتر رواندرمانگرانها، موضوعات مورد نظر خودش را با استفاده از کلمات و اصطلاحات سنگین و تخصصی بیان نمیکند. او از شیوه داستانسرایی و قصه گویی استفاده میکند. خواننده کتابهای او در حین خواندن یک داستان جذاب، مفاهیمی را یاد میگیرد که یالوم سالها روی آن تحقیق و بررسی داشته است و این هنر یالوم است.
داستان اول: مامان و معنی زندگی
نام کتاب از این داستان گرفته شده است که در آن شخصیت اصلی درگیر گذشتهی خود است و تلاش میکند معنایی برای زندگی پیدا کند.
داستان دوم: همنشینی با پائولا
این داستان کاملا واقعی است و ماجرای زنی را روایت میکند که سرطان دارد.
داستان سوم: تسکین از نوع جنوبی
داستان در یک گروه درمانی بیماران بستری شده در بخش حاد روایت میشود و بیماران هدایت دکتر، با یکدیگر آشنا میشوند و جنبههای مثبت فردی و جسمی خود را بیان میکنند.
داستان چهارم: هفت درس پیشرفته در درمان سوگ
این داستان ماجرای زنی است که همسر خود را از دست میدهد. یالوم در این داستان هفت درس را پیش روی مخاطب قرار میدهد تا با استفاده از آن رنجهای خود را کاهش دهد.
داستان پنجم: رویارویی دو جانبه
این داستان روایت زنی است که در زندگی اجتماعی خود بر اساس تجربیات تلخ دوران کودکی دچار مشکلاتی در ارتباط با دیگران است. ماجرای این داستان تخیلی است.
داستان ششم: طلسم گربهی مجار
روایتی است از بیمارانی که تصمیم میگیرند روند درمان خود را متوقف کند. این داستان نیز واقعی نیست.
در همین زمینه:
"اروین یالوم با طنز و خودآگاهی توأمان، ما را نرم نرمک تا پرتگاه مرگ، تا لبه ی جنون و تا ژرفای نومیدی می برد. دکتر یالوم با ما، یعنی خوانندگانش، همانطور دلسوزانه همدلی می کند که با بیمارانش؛ درونش را به تمامی و با صراحت آشکار می سازد تا بلکه بتوانیم در کنار یکدیگر با حقایق جانفرسای هستی روبرو شویم و به زندگی مان معنا و شکوه ببخشیم. مطمئنم مامان به او افتخار می کند." |
"اروین یالوم در این داستانهای تحسین برانگیز، غنای تجربه اش را به عنوان یک روان درمانگر با دانش وسیعش در فلسفه و ادبیات و نیز با انسان دوستی عمیقش در هم می آمیزد. او با همان مهارتی که بیمارانش را به درمان جلب می کند، خواننده را با قصه هایش همراه می سازد." |
"یالوم بر خلاف بیشتر روان درمانگران می تواند قصه بگوید و چنان خوب از عهده این کار برمی آید که به راحتی فراموش می کنی آنچه می خوانی، چکیده هفته ها، ماه ها و سالها، کار روان درمانی است... او صراحت و سبک و سیاقی رشک انگیز در این کار دارد." |